”Dacă toți am face câte un pas în întâmpinarea aproapelui lumea ar fi mai frumoasă”

Viața parohiei Octombrie 11, 2014

Delegația Asociației Katholische Kirchengemeinde St. Hubertus Susterseel din Germania, și anume: Leni Beyers, reprezentata Cercului Misionar ”Europa de Est” din Süsterseel, Jens Ruber, Lina Reuber, Leon Reuber, Leo Mertens, Jakob Latour, Peter Schmitz și Helga Titz, fiind însoțiți de domnul Dan Matzner, președintele Forumului Democrat German din Piatra Neamț, de doamna profesoară Elena Oboroceanu, secretarul Forumului și de domnul profesor Ovidiu Albert, membru al Forumului, împreună cu părintele Petru Munteanu și doamna Brîndușa Albert, coordonator de programe sociale, au mers vineri, 10 octombrie 2014, în vizită şi la Casa ”Diaconia” din Iași, unde se află şi Fundaţia ”Solidaritate şi Speranţă” Iași.

Galerie Foto

Întâmpinați cu căldură și brațele deschise de către părintele Narcis Axinte, președintele Fundației Solidaritate și Speranță Iași și consilier Asistență socială și medicală Diaconia, oaspeții au fost poftiți la masă, după care părintele Narcis Axinte i-a invitat să viziteze centrul Diaconia și le-a prezentat programele sociale desfășurate de centru.

Asociația Katholische Kirchengemeinde St. Hubertus Susterseel din Germania sprijină de câțiva ani activitățile sociale derulate de Forumul Democrat al Germanilor din Piatra Neamț în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță  (FSS) – filiala Săvinești, prin donații de articole pentru persoane cu dizabilități, mobilier, materiale igienico-sanitare, bunuri care au fost dăruite și Fundației Solidaritate și Speranță Iași, prin campania ”Dar din dar se face rai”.

Înainte de a pleca spre Biserica ”Sfântul Sava” și la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află moaștele Sf. Parascheva, reprezentanții asociației din Germania au primit, din partea părintelui Narcis Axinte, o Diplomă de recunoștință, drept mărturie pentru generozitatea și omenia de care dau dovadă.

”Oriunde în lume, unde sunt oameni, există și persoane care au nevoie de sprijinul nostru. Oamenii sunt fragili, de aceea trebuie să avem grijă de ei. Această clădire (centrul ”Diaconia”) este sediul central al activităților sociale ale bisericii, iar la etaj avem Centrul de zi pentru copii ”Sf. Marina”. O parte din activitățile noastre le desfășurăm și cu părintele Petru Munteanu de la parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești”, le-a menționat  părintele Narcis Axinte membrilor delegației din Germania.

Nu puteau părăsi Centrul ”Diaconia” fără a  poposi pentru câteva minute și în mijlocul copiilor de la centrul de zi. Aici, copiii servesc masa de prânz după care își fac lecțiile, supravegheați de voluntarii fundației.

Însoțiți de părintele Narcis Axinte, musafirii au vizitat și Biserica ”Sf. Sava”, unde au primit binecuvântarea părintelui, dar și câteva informații despre istoricul bisericii.

O zi plină de emoții și întâlniri frumoase pentru oaspeții din Germania, după ultima oprire la Catedrala Mitropolitană din Iași, aceștia s-au arătat impresionați și ne-au acordat un scurt interviu, pe care îl redăm mai jos:

”- Mă numesc Jens Reuber și vin de la Süsterseel, în vestul extrem al Germaniei. Am venit aici împreună cu o grupă de la Cercul Misionar ”Europa de Est” ca să vizităm Forumul Democrat al Germanilor. Ne bucurăm să fim din nou aici și să vedem lucrurile frumoase pe care Formul le-a făcut împreună cu partenerii săi.

 -Cum ați ajuns să vă implicați atât de mult pentru România?

- Foarte simplu. Leni Beyers /coordonatoarea Cercului Misionar ”Europa de Est”, n.r./ m-a întrebat dacă aș putea ajuta cumva. De ex., atunci când au loc ședințele consiliului director, eu mă ocup de redactarea proceselor-verbale, a mail-urilor ș.a. Uneori, mă ocup de colectarea maculaturii din satul nostru pe care apoi o vindem pentru a susține acțiunile noastre.

- Să înțeleg că nu sunteți pentru prima dată în Piatra Neamț.

- Nu, prima dată am fost acum trei ani. Anul trecut am venit cu fiica, iar anul acest am venit și cu fiul meu.

- Ce v-a impresionat în mod deosebit?

- În primul rând, dăruirea tuturor celor implicați. Mi-a plăcut să văd că lucrurile pe care noi le trimitem aici ajung la cei care au mai multă nevoie de ele și care radiază efectiv de bucurie. Am fost surprins să observ cât de multe proiecte se pot derula cu ajutorul nostru. Nu m-am așteptat, sincer.

- Un ultim mesaj pentru cei implicați în proiectele derulate la Săvinești?

- Vă mulțumesc din inimă pentru angajamentul vostru, pentru tot ceea ce faceți pentru aproapele, pentru energia pe care o consumați în cadrul proiectelor pentru a ajuta pe cei din jurul vostru.”

”Dacă toți am face câte un pas în întâmpinarea aproapelului, lumea ar fi mai frumoasă”

”- Mă numesc Leni Beyers, reprezint Cercul Misionar ”Europa de Est” din Süsterseel, unul din punctele cele mai vestice ale Germaniei.

- Care este motivul vizitei dvs. aici?

- L.B. Avem o relație de durată cu Forumul Democrat German din Piatra Neamt, iar apoi cu ”Surorile Providenței” din același oraș. Am fost primiți cu multă căldură și, trebuie să o recunosc, primim mai mult decât oferim. Ospitalitatea deosebită cu care suntem primiți ne îmbogățește sufletește de fiecare dată.

- Pentru cei care nu vă cunosc încă. De când vă desfășurați activitatea în România?

- L.B. Au trecut exact 12 ani de când am început activitatea în Piatra neamț.

- Ce v-a plăcut cel mai mult în toți acești ani?

- Cel mai mult mi-a plăcut că oamenii, indiferent de vârstă sau credință, sunt mulțumiți cu ceea ce au.

- Sprijiniți și comunitatea din Săvinești. Astăzi ați avut posibilitatea să îi cunoașteți pe toți cei implicați în proiectele dedicate comunității locale. Care a fost impresia dvs.?

- Am fost impresionată de cele văzute, de oamenii care se dedică unor cauze nobile. Eu am acum 75 de ani și, atât timp cât mai sunt sănătoasă, voi face tot ce depinde de mine să ajut pe mai departe. Nu aș numi muncă ceea ce facem noi. Bucuria pe care ne-o provoacă astfel de evenimente înlocuiește orice alt sentiment. De asta vom susține pe mai departe proiectele derulate în Piatra Neamt și Săvinești. Dacă toți am face câte un pas în întâmpinarea aproapelului, lumea ar fi mai frumoasă.

- Un ultim mesaj pentru cei implicați în derularea proiectelor?

- Le doresc tuturor mult succes, pace și toate cele bune. Copiii pe care i-am văzut îmi dau încredere că această țară frumoasă are un viitor și asta nu poate fi decât ceva pozitiv.

Brîndușa Dediu