Procesiune de ziua Samariteanului Milostiv la Săvinești

Viața parohiei Noiembrie 18, 2014

”Fiecare dintre noi poate fi aproapele cuiva dacă devine mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oamenii aflaţi în nevoi. Samarinean milostiv este orice om care ajută pe semenul său aflat în situaţii dificile. Aproapele nostru nu este însă întotdeauna cel ce ne este nouă apropiat prin înrudire sau prin apropiere geografică sau fizică. Mulţi părinţi nu mai sunt cu adevărat aproapele pentru copiii lor pe care i-au abandonat, după cum mulţi copii nu mai sunt aproapele pentru părinţii lor pe care i-au părăsit şi nu îi mai ajută. Mulţi oameni, care erau cândva prieteni apropiaţi unii cu alţii, s-au înstrăinat cu timpul unii de alţii şi au devenit indiferenţi sau chiar ostili unii faţă de alţii. Deci problema aproapelui nu este una de ordin spaţial, ci una de ordin spiritual.” Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

În parohia “Sfinţii Voievozi” – Săvineşti, care aparţine de Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ a fost organizată duminică, 16 noiembrie 2014, o procesiune dedicată Duminicii a 25-a după Rusalii, ziua Samariteanului Milostiv. Zi de sărbătoare și pentru Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv”, care aparține parohiei Săvinești 2.

Evenimentul a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii de către părintele paroh Petru Munteanu. În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice, părintele paroh a dat citirii Pastorala ”2014 – Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” .

Părintele Petru Munteanu, care este şi directorul filialei Săvineşti a Fundaţiei “Solidaritate şi Speranţă”, a adresat la finalul slujbei un cuvânt celor prezenţi în care a vorbit despre importanţa zilei de 16 noiembrie pentru parohia “Sfinţii Voievozi” – Săvineşti.

După Sfânta Liturghie a avut loc o ceremonie religioasă în timpul căreia credincioșii au mers alături de părintelui Petru Munteanu și părintele Mihai Meraru în procesiune, către sediul Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv”.

Centrul a fost înființat după ce Primăria Săvineşti a dat în folosinţă Bisericii, prin Hotărâre de Consiliul Local, clădirea fostei şcoli din localitate (Școala Veche).

În anul 2013, cu binecuvântarea Înaltpreasfnțitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost înfiinţat biroul de asistență socială al parohiei, care are trei angajați.

Acolo, părintele Petru Munteanu, însoțit de credincioși, a înconjurat școala, a stropit birourile cu agheasmă, după care participanţii au fost invitați la o gustare.

Clădirea Școlii Vechi, are o arhitectură deosebită, construită în anii 30, neutilizată de mulți ani se afla într-o stare de degradare. Cu eforturi proprii s-a reușit renovarea acesteia, parțială, cu scopul pe termen mediu și lung de a înființa aici o grădiniță socială, un așezământ pentru vârstnici și un centru comunitar, în care să se desfășoare activități educativ-culturale și sociale pentru toate categoriile de vârstă din comună.

Din anul 2013 în cadrul Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv”, își desfășoară activitatea un atelierul de creație , în cadrul căruia sunt realizate produse artizanale, decorative, cum ar fi: lumânări decorative, steluțe croșetate, îngerași și clopoței croșetați, ornamente dar și brățări împletite cu cruciuliță. Tot aici își desfășoară activitatea redacția revistei online Jurnal Spiritual (www.jurnalspiritual.eu) și redacția Buletinului Parohial ”Hai cu noi” și nu numai.

Centru de tineret ”Hai cu noi” și ”After school” în incinta Centrului

”Începând cu acest an, în cadrul centrului nostru s-au desfășurat activități cu tinerii din comunitate, am lansat centrul de tineret ”Hai cu noi”, am înființat un serviciu de ”After-school” la care, momentan, sunt înregistrați copii ce provin din familii vulnerabile, dar ne dorim ca pe parcurs să participe toți copiii care doresc să primească ajutor la lecții și să-și petreacă timpul într-un cadrul educative”, le-a menţionat doamna Brîndușa Albert, coordonator de proiecte sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, celor care au luat parte la procesiune de ziua Samariteanului Milostiv.

La finalul întâlnirii, părintele Petru Munteanu a menționat celor prezenți în Școala Veche: ”Mulțumesc tuturor colaboratorilor și susținătorilor noştri discreți, care fac posibilă activitatea noastră și îi asigurăm că ne dorim în proiectele noastre consolidarea comunității prin proiecte educaționale și descoperirea valorilor sănătoase ca principii de viață. Ne dorim ca acest spațiu să devină Centrul Comunitar Generații împreună.”

Brîndușa Dediu