„Un proiect cu impact pozitiv asupra persoanelor private de libertate”

Viața parohiei Ianuarie 30, 2015

Joi, 29 ianuarie 2015, sediul Centrului de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv”, care aparține Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, a găzduit o nouă activitate cu scop recreativ pentru tinerele deținute din cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri din Bacău.

Scopul colaborării valabile până la finalul anului 2015 vizează să ofere un cadru favorabil de sprijin moral pentru persoanele private de libertate, de promovarea a șanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenție precum și formarea unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a acestora.

În fiecare  săptămână tinerii se pot bucura de activități de pictură, desen, iconografie, dar și activități hand-made. În această săptămână, un grup de șapte tinere din cadrul regimului deschis al penitenciarului au confecționat manual primele felicitări –mijloace de exprimare a afecțiunii,  cu ocazia sărbătorii românești a iubirii, Dragobetele și tradiționalele mărțișoare, simbol al primăverii și renașterii.

Fiecare felicitare este unică și creată cu multă atenție, imaginație și meticulozitate.

„Ca în fiecare zi de joi, am venit  și astăzi, cu bucurie să  vizităm filiala din Săvinești a fundației Solidaritate și Speranță.  Acest proiect are un impact pozitiv asupra persoanelor private de libertate, din cadrul instituției băcăuane. Le ajută să-și recapete încrederea  în sine și le stimulează  talentul creativ ”, a  precizat doamna agent principal Aursulesei Alexandra. De asemenea aceasta ne-a împărtășit că tinerii deținuți așteaptă cu nerăbdare ziua de joi, când vin la Săvinești, unde sunt tratați ca membri responsabili ai societății și sunt ajutați să treacă mai ușor peste perioada detenției.

După ispășirea pedepsei, mulți deținuți întâmpină mari dificultăți în a-și croi un nou drum în viață, confruntându-se cu discriminări și nereușind să se integreze în viața socială.  Însă, deținuții fac totuși parte din societatea în care trăim și dincolo de imaginea încărcată de prejudecăți acești speră la o nouă şansă din partea comunităţii din care fac parte.

Este mai ușor să judeci și să întorci spatele acestor persoane decât să  încerci să ajuți și să înțelegi. Activitățile cu regim deschis, desfășurate la sediul fundației săvineștene, sub supravegherea personal autorizat sunt o șansă pentru reintegrare socială, ca premisă esenţială în creşterea gradului de siguranţă comunitară.

Emanuela Popa