Liturghie arhierească şi sfinţirea locului pentru noua biserică

Viața parohiei Iunie 24, 2015

Ziua de 21 iunie 2015 va rămâne cu siguranţă memorabilă pentru credincioşii parohiei Zlodica, comuna Cepleniţa, judeţul Iaşi. Aceasta se datorează faptului că, în această zi binecuvântată de Dumnezeu a poposit în mica noastră comunitate Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în dimineaţa acestei zile de către părintele arhimandrit Gavril Alexa, stareţul Mănăstirii Sângeap-Basaraba împreună cu părintele paroh Ciprian Mînicaru şi de un număr mare de credincioşi. Împreună au slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care a constituit un moment de mare bucurie duhovnicească, deoarece până acum nu a mai slujit nici un arhiereu în acest locaş de cult, chiar dacă bisericuţa datează din prima jumătate a secolul al XVII-lea. Astfel, împovărată de cele patru secole de existenţă, bisericuţa a devenit neîncăpătoare, adunând credincioşii din parohie şi din împrejurimi. Acest eveniment este un motiv de mândrie locală, întrucât am avut posibilitatea de a ne uni în rugăciune într-o biserică veche şi greu încercată de-a lungul timpului şi, în acelaşi timp credincioşii au fost alături la hirotonirea unui tânăr în treapta de diacon.

Evenimentul a fost încununat de sfinţirea locului pentru noua biserică. După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul împreună cu preoţii slujitori şi cu credincioşii au mers în procesiune spre locul menit pentru construcţia noii biserici parohiale. Aici, în timpul slujbei de sfinţire s-a pus piatra de temelie pentru o nouă Casă a lui Dumnezeu, care a fost încredinţată Maicii Domnului, având hramul pe 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Credincioşii care au participat la acest eveniment unic în viaţa parohiei au avut posibilitatea de a fi părtaşi la o slujbă deosebit de frumoasă. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat necesitatea construirii unei noi biserici în parohia noastră datorită condiţiilor improprii de slujire în actuala bisericuţă. Atât Preasfinţia Sa, cât şi părintele protopop Nicolae Crăciun, dar şi preotul paroh au mulţumit şi au felicitat familiile Andriesei şi Mocanu care au donat terenul şi o parte din materialele necesare construirii noii biserici apreciind jertfa şi efortul acestora.

Aducem mulţumiri pentru participarea alături de noi, reprezentanţilor autorităţii locale, şi anume domnului primar Dumitru Laiu şi domnului vice-primar Ioan Ungureanu, reprezentanţilor Poliţiei locale, dar mai ales domnului Constantin Deleanu, director general al S.C. Cotnari S.A., care ne-a sprijinit şi acum, ca de fiecare dată. Nu în ultimul rând apreciem efortul gospodinelor din Comitetul parohial, care s-au ocupat de organizarea agapei.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi plină de trăire duhovnicească şi nădăjduim să putem avea multe asemenea bucurii.