Evenimente religioase și culturale la Ruginoasa cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române

Evenimente Ianuarie 24, 2017

Anul acesta, la 24 ianuarie, am aniversat 158 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859), moment istoric, ce a precedat Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită astăzi la Ruginoasa printr-un program de evenimente religioase şi culturale.

 

Te Deum și slujbă de pomenire

 

În Biserica Domnească de la Ruginoasa, locul unde a fost înmormântat Domnul românilor, au fost  pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Doamna Elena,  Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române de la 1859.

 

De la orele 11:00 a fost săvârșită o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român.

Slujba a fost oficiată de către un sobor de zece preoți și diaconi, în frunte cu părintele Protopop Pavel Postolachi. De asemenea, la sfintele slujbe au  participat: domnul Primar al comunei Ruginoasa, alte oficialități locale şi numeroși credincioși.

La finalul slujbei de Te Deum, părintele protopop a subliniat importanţa acestui eveniment deosebit de sfânt şi solemn din istoria poporului român pentru care astăzi s-au înălţat rugăciuni de mulţumire.

După slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Doamna Elena, Mitropoliţii Nifon al Ţării Românești şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române, tinerii din filiala Ruginoasa a Asociației Tineretul Ortodox Român, au cântat câteva cântece patriotice.

 

Depunere de coroane de flori la mormântul Domnitorului Al. I. Cuza

 

După slujbă, preoții, împreună cu toți cei prezenți în Biserica Domnească au mers la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza aflat în partea de miazăzi a lăcașului sfânt. Aici, după alocuțiunile autorităților locale, ale doamnei Director al Școlii Generale „Al. I. Cuza” Ruginoasa, și doamnei muzeograf al Palatului de la Ruginoasa, au fost depuse coroane de flori.

 

Activități culturale la Ruginoasa, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române

 

Cu prilejul împlinirii a 158 de ani de la marele eveniment care a marcat istoria tării noastre - Unirea Principatelor Române (1859) – luni, 23 ianuarie 2017, de la ora 10:00 a fost sfințit și inaugurat etajul Școlii Gimnaziale „Al. I. Cuza” din Ruginoasa. De asemenea a avut loc o serbare cu elevii școlii ce au interpretat cântece și scenete ce au adus aminte de unirea Principatelor Române și de domnitorul Al. I. Cuza, precum și trei concursuri: de istorie, științe și șah.

În ziua de 24 ianuarie 2017, după slujba de Te Deum și cea de pomenire, după depunerea coroanelor, toți cei prezenți au mers în fața Palatului de la Ruginoasa unde s-au prins mână cu mână într-o tradițională horă a unirii.

Începând cu ora 14:00 în sala de festivități a Primăriei din Ruginoasa s-a desfășurat un program artistic, cu cântece și scenete patriotice, dar și cântece și jocuri populare.

 

Citește alte articole despre: 24 ianuarie