Manifestări religioase la împlinirea a 157 ani de la Unirea Principatelor Române

Viața parohiei Ianuarie 26, 2016

Cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, au fost organizate la Ruginoasa o serie de manifestări religioase şi culturale la care au participat oficialităţi ale comunei, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, judeţene şi locale, veterani de război, organizaţii politice şi apolitice și un număr mare de credincioși.

Făuritorii Unirii Principatelor Române, în frunte cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Țării Românești și Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, au fost pomeniți, duminică, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșită la Biserica Domnească din Ruginoasa.

Începând cu ora 12:00 un sobor de șase preoți au oficiat o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă, pentru binefacerile revărsate asupra poporului român prin Unirea Principatelor Moldova şi Ţara Românească din 1859. S-a oficiat apoi o slujbă de pomenire a domnitorul Alexandru Ioan Cuza și a celor care au contribuit la Unirea Principatelor Române.

După oficierea serviciului religios au avut loc depuneri de coroane la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de lângă biserică, de către oficialităţile centrale, judeţene şi locale, precum şi asociaţiilor politice şi apolitice.

Ceremonia închinată acestei zile s-a finalizat cu intonarea Horei Unirii și desfășurarea horei populare în fața Palatului de la Ruginoasa.