Dimitrie…

Viața parohiei Ianuarie 20, 2017

Dimitrie are 14 ani. Și buletin, pentru care s-a bucurat teribil. Ne întâlnim cu el în fiecare duminică la Talpalari, unde vine să stea la slujbă și să se împărtășească. Cu gesturi care nu pot fi duse până la capăt, își face semnul crucii. Știe că Doamne îl aude întotdeauna.

Dimitrie este un băiat care poartă cu sine un dar foarte special pentru cei din jur:  un dar pe care Dumnezeu ni   l-a facut pentru a înțelege, o dată în plus, că suntem cu mult mai mult decât trup.

S-a născut cu o malformație congenitală cu nume complicat: schizencefalie bilaterală. Lobii creierului său au fost afectați simetric, inhibând centrii responsabili cu vorbirea și cu locomoția. Consecința a fost tetrapareza spastică. În cuvinte mai simple, Dimitrie este un băiat cu un suflet minunat și o minte cuceritoare, captiv într-un corp care nu îl ajută să se miște, să vorbească, să se hrănească, să fie independent.

În ciuda acestei condiții fizice care îl impiedică, după toate standardele medicale, sa fie un om ”normal”, Dimi este o persoană care, judecând după bucuria pe care o răspândește în jurul său, este supraînzestrat. Dimitrie râde mai mereu, are hobby-uri, mâncăruri preferate, o curiozitate molipsitoare pentru tehnologie, ba chiar are și o adresă de mail de pe care uneori trimite cunoscuților mesaje ce conțin puținele cuvinte pe care știe să le scrie, imagini create de el în paint, fotografii sau emoticoane zâmbitoare. Mâna imobilă din incheietură parcurge distanța de la o literă la alta pe tastatură în câteva minute, dar asta nu îl face nicidecum să abandoneze, dimpotrivă e tot mai perseverent, mai răbdător, mai tenace.  

Poate că Dimitrie nu va fi niciodată un copil cu un corp ”normal”. Singur Bunul Dumnezeu poate ști asta. Poate că nu va alerga, poate nu va vorbi vreodată… Cu siguranță  însă va continua să aducă bucurie în viața familiei și a prietenilor săi așa - din scaunul cu rotile sau întins pe divanul unde își petrece majoritatea timpului. Pe măsură ce vremea trece însă,  încheieturile devin din ce în ce mai imobile și dureroase, în ciuda programului de kinetoterapie pe care îl urmează fără încetare încă de când avea doar câteva luni... Sunt momentele în care chipul lui Dimitrie nu mai este luminat de zâmbet ci încordat de durere...

Dimitrie are nevoie cât mai curând de o operatie de șold (întrucât chiar schimbarea scutecului a devenit o mișcare foarte dureroasă) și de săptămâni de recuperare post operatorie!

Analizele premergătoare acestei operații costă 1500 de euro, operația în sine – 4500 (în Spania) iar cele minimum două săptămâni de recuperare – 2000 de euro (doar costurile medicale, în care nu sunt incluse transportul și cazarea).

 Dimitrie are o familie minunată: un frate mai mare, două surori mai mici și pe mama sa. Tatăl a plecat la Doamne, acum 11 ani, în urma unui accident de mașină… De atunci îi veghează din ceruri…

Pentru această familie costurile mai sus menționate sunt foarte mari și nu le pot acoperi.

Astfel s-a constituit Asociația Divanul Roz.

Dimitrie are nevoie de operație cât mai curând posibil. De aceea, oricine dorește și poate să-l ajute este încurajat să doneze în contul Asociatiei sau să completeze un contract de sponsorizare!

De asemenea, pe termen lung, întrucât Dimitrie are nevoie permanent de recuperare, puteți direcționa 20% din impozitul pe profit sau completa, ca persoană fizică, Formularul 230.

ASOCIATIA DIVANUL ROZ 
CUI: 33249440
IBAN: RO96BTRLRONCRT0253223801
Banca Transilvania

Mulțumim din inimă și să fiți binecuvântați!